Menu

 

 

 

 

WIOSENNE KANAPKI

Nadchodzi wiosna. W oczekiwaniu na nią, uczniowie klas I – III oraz  zespołów edukacyjno – terapeutycznych klas I – VI w ramach  „PROGRAMU DLA SZKÓŁ” sami robili wiosenne kanapki. To praktyczne działanie poprzedziła rozmowa o zasadach zdrowego odżywiania, m.in. o tym jak komponować posiłki, jak łączyć smaki,  jakie produkty należy jeść, żeby być zdrowym, dlaczego należy zdrowo się odżywiać i jeść śniadanie?

Każdy mógł przygotować śniadanie według swoich upodobań i wybranych smaków. Wykorzystaliśmy mnóstwo zielonej sałaty, pomidorów, ogórków, szczypiorku, rzodkiewki, rzeżuchy, twarożku, i stworzyliśmy smaczne, a zarazem zdrowe kanapki:), nie zabrakło również sera żółtego czy wędliny. W ten sposób dzieci uczą się tego, czym jest kultura spożywania posiłków i higiena ich przygotowywania, rozwijają kreatywność i  wyobraźnię.   Kanapki wyglądały  bardzo smakowicie, wszyscy jedli z wielkim apetytem.

Były to wspaniałe zajęcia uczące samodzielności, właściwego zachowania się przy stole i zdrowego odżywiania się. Pamiętajmy śniadanie to podstawa naszego dnia, a szczególnie kiedy znajdują się w nim bogate w witaminy warzywa. W tym sezonie wiosennym stawiamy na zdrowie!!!

(c) Copyright 2024 nspdulczamala.pl
Projekt i wykonanie:
StronyNaMedal.pl