






|
|
WIOSENNE KANAPKI
Nadchodzi wiosna. W oczekiwaniu na nią, uczniowie klas I – III oraz zespołów edukacyjno – terapeutycznych klas I – VI w ramach „PROGRAMU DLA SZKÓŁ” sami robili wiosenne kanapki. To praktyczne działanie poprzedziła rozmowa o zasadach zdrowego odżywiania, m.in. o tym jak komponować posiłki, jak łączyć smaki, jakie produkty należy jeść, żeby być zdrowym, dlaczego należy zdrowo się odżywiać i jeść śniadanie? Każdy mógł przygotować śniadanie według swoich upodobań i wybranych smaków. Wykorzystaliśmy mnóstwo zielonej sałaty, pomidorów, ogórków, szczypiorku, rzodkiewki, rzeżuchy, twarożku, i stworzyliśmy smaczne, a zarazem zdrowe kanapki:), nie zabrakło również sera żółtego czy wędliny. W ten sposób dzieci uczą się tego, czym jest kultura spożywania posiłków i higiena ich przygotowywania, rozwijają kreatywność i wyobraźnię. Kanapki wyglądały bardzo smakowicie, wszyscy jedli z wielkim apetytem.
Były to wspaniałe zajęcia uczące samodzielności, właściwego zachowania się przy stole i zdrowego odżywiania się. Pamiętajmy śniadanie to podstawa naszego dnia, a szczególnie kiedy znajdują się w nim bogate w witaminy warzywa. W tym sezonie wiosennym stawiamy na zdrowie!!!
|