






|
|
Kiszenie kapusty
Październik to według ludowych zwyczajów i obrzędów najlepszy miesiąc na kiszenie kapusty. O walorach zdrowotnych i leczniczych kiszonej kapusty wiedzieli już nasi przodkowie, dlatego w każdym domostwie nie mogło zabraknąć beczki z kiszoną kapustą. Kiszenie rozpoczynało się wczesnym rankiem, a kończyło późnym wieczorem. Czas pracy przy kiszeniu kapusty umilano sobie opowieściami oraz śpiewem. W kiszeniu kapusty pomocne były również dzieci, które pomagały w układaniu kapusty w beczkach, czerpiąc ogromną radość z udeptywania kapusty bosymi stopami. Tradycja ta spodobała się również naszym uczniom, którzy chętnie uczestniczyli w kiszeniu kapusty. Mamy nadzieję, że ukiszona przez nas kapusta będzie równie dobra, jak kapusta naszych dziadków. Za dwa tygodnie sprawdzimy jak smakuje i wykorzystamy ją do przyrządzenia pysznej, zdrowej potrawy.

|