Menu

 

 

 

 

"Dni zdrowej kuchni" - podsumowanie

W roku szkolnym 2018/2019 uczniowie zespołów edukacyjno – terapeutycznych uczestniczyli w projekcie szkolnym pod nazwą „Dni zdrowej kuchni”, który zakładał rozwijanie i kształtowanie nawyków żywieniowych sprzyjających zdrowiu oraz motywowanie do aktywności. Zadaniem projektu było również kształtowanie umiejętności stawiania sobie realnych celów oraz rozwijanie umiejętności planowania.

Cele te osiągnięto poprzez włączenie uczniów w proces zdobywania wiedzy na temat właściwości wybranych warzyw i owoców, wyszukanie ciekawych przepisów, samodzielne przygotowanie potraw, prezentacje zdobytych wiadomości oraz promocję przygotowanego posiłku.
Uczniowie poszczególnych zespołów przygotowali w sumie 10 prezentacji multimedialnych oraz 7 krótkich inscenizacji w czasie których odkrywaliśmy wspólnie właściwości odżywcze i zdrowotne „bohaterów miesiąca”, w zależności od miesiąca były to kolejno: dynia, jabłko, marchewka, banany, buraki, kiwi, pomidory, sałata i kapusta, papryka i truskawki.
W czasie trwania projektu uczniowie przygotowali w sumie 45 zdrowych potraw, przekąsek, deserów i napoi. Przepisy z których korzystali uczniowie zebrano i powstała książka kucharska pt. „Dni zdrowej kuchni”. 
W atmosferze dobrej zabawy dzieci utrwaliły i rozwinęły wiadomości na temat zdrowego odżywiania. Projekt rozwijał naszych uczniów w wielu sferach. Dzieci nabyły nowe umiejętności samoobsługowe, sprawniej wykonują wszystkie czynności zwiane z pracą w kuchni, poprzez przygotowanie przedstawień, inscenizacji czy filmów rozwinęły umiejętności aktorskie, pokonały lęk przed wystąpieniami publicznymi, ale przede wszystkim uczyły się współdziałać.

Zapraszamy do obejrzenia relacji fotograficznej z naszych działań.

KLIK

(c) Copyright 2024 nspdulczamala.pl
Projekt i wykonanie:
StronyNaMedal.pl